Äärimmäisyys

14.10.2021 19:00 | 16.10.2021 19:00 | 17.10.2021 15:00 | 21.10.2021 19:00 | 22.10.2021 19:00 | 23.10.2021 19:00

OSTA LIPUT

Liput: 29€/26€, opiskelijalippu 20€

Kesto: n. 75 min

Äärimmäisyys on moderni, taiteita yhdistävä kuoro-ooppera, jossa sanataide, kuoromusiikki, visuaalisuus, parkour, moderni tanssi, fransiskaanien ajattelu ja ilmastoahdistus yhdistyvät. Teoksen teemat ovat syvällä yhteiskunnan ja hengellisyyden ytimessä, luopumisessa.
Vaikeita kristillisiä ja eettisiä kysymyksiä kirjoissaan käsitellyt “vegaaniesseisti” Antti Nylén avaa teoksessa äärimmäisyyden ja pyhyyden teemoja Assisin pyhän Fransiscuksen ajatusten ja hänen äärimmäisyyksiin menevän elämänsä pohjalta. Näkökulmahenkilönä teoksessa on oopperalaulajalle kirjoitettu keskushahmo Pyhä Clara, joka oli Franciscuksen seuraaja, mutta sukupuolensa takia joutui perustamaan oman ”joukko-osastonsa”. Kokenut oopperaohjaaja Juulia Tapola liikuttelee kuoroa ja parkourtanssijoita fyysisellä ja musiikillisella vauhdilla yleisön edessä ja ympärillä. Kaupunkiympäristöissä liikkumaan tottuneet ammattilaiset valtaavat perinteisen teatteritilan seiniä myöten.
EMO Ensemblen kirkas ja taidokas sointi täydentyy loppukohtauksessa urkuharmooneilla. Ne ovat soittimiston sukupuuttoon kuoleva laji. Miltä meidän ”uponnut katedraalimme” kuulostaa, kun jäätiköt sulavat ja me kaikki väistämättä hukumme?
Äärimmäisyys -kuoroteos on ajatuksellinen jatko Ruuskasen säveltämälle kuoro-oopperalle Herääminen – tarina ihmisestä, joka väsyi jaksamaan. Se on edellinen Ruuskasen, Tapolan ja Virtasen yhteistyö, joka kantaesitettiin menestyksellisesti Musiikkiteatteri Kapsäkissä keväällä 2017.
Teoksen valmistumista voi seurata videopäiväkirjasta Maija Ruuskanen Official

Libretto – Antti Nylèn

Sävellys – Maija Ruuskanen

Esiintyjät
Mezzosopraano – Jeni Packalén

Kuoro – EMO Ensemble

Urkuharmooni Maija Ruuskanen

Parkour ja tanssi – Jukka Tarvainen ja Jaakko ”Liekki-Jaska” Junttila

Ohjaus – Juulia Tapola

Koreografia – Jukka Tarvainen

Valo-, videosuunnittelu, lavastus ja puvustus – Ville Virtanen
Parkourlavasteiden suunnittelu – Jaakko ”Liekki-Jaska” Junttila
EMO Ensemble -kuoron harjoittaminen – Pasi Hyökki

Musiikkiteatteri Kapsäkki – Tuotanto