Chile, Chile, Chile & Kulttuurivihkot

Kuvassa Chil Chil Chile -konsertin esiintyjät Coulon ja Azan vastakkain katsomassa toisiaan. Yllä teksti: ¡Venceremos! ― Voittoon!


10.10.2023 19:00

OSTA LIPUT

 

¡Venceremos! ― Voittoon! 

Coulon-Azan duo, Eeva Meret 


Monia miljoonia sydämiä puolelleen sydämen sanomallaan taistellut Inti-Illimanista tunnetuksi tullut Marcelo Coulon sekä David Azán saapuvat viimeistä kertaa Suomeen, Musiikkiteatteri Kapsäkkiin kertomaan niin kotimaastaan Chilestä kuin kaikkia yhdistävästä solidaarisuuden sanomasta. Siitä, jota juuri nyt läpi maailman tarvitaan.  

Chilen armeija pommitti 11. syyskuuta 1973 maan presidentinpalatsia ajaen vaaleilla valitun presidentti Salvador Allenden itsemurhaan aloittaen 17 vuotta kestäneen verisen sotilasdiktatuurin. Se vainosi kaikkia toisinajattelijoita ja ajoi sadat tuhannet ihmiset maanpakoon. Sen seurauksena Suomeenkin saapui chileläisten pakolaisten joukko jo syksyllä 1973. Heidät otettiin vastaan uteliaasti, mutta lämmöllä ja suurta solidaarisuutta osoittaen. Kulttuurivihkot-lehti perustettiin samana vuonna ja se otti heti välittömästi kantaa ja myös asiakseen Chilen toisinajattelijoiden sanoman levittämisen ja pakolaisten tukemisen.

Niin Chilen traagisten tapahtumien kuin Kulttuurivihkojen perustamisen muistamisen merkeissä haluamme viettää illan yhdessä nauttien kahden eri maan ja maanosan kansanmusiikista ja sen sanomasta. Chileläisten Marcelo Coulon ja David Azánin lisäksi kuulemme niin karjalaisesta kuin lappilaisesta lauluperinteestä oppia ottaneen Eeva Meretin musiikkia. Illan juontaa suomiräpin omatunto, Kulttuurivihkojen toimittaja Karri ”Paleface” Miettinen

Illan aloittava Eeva Meret on tamperelainen laulaja, jouhikonsoittaja ja lauluntekijä. Hänen musiikkinsa on tummaa ja herkkää, intensiivistä ja intohimoista folkia, joka palkitsee sen äärelle pysähtyjän. Meret luo äänimaailmaa jouhikon, kitaran ja luupperin avulla, mutta pääosassa on kuitenkin rikas ääni, joka elää herkän hauraasta veret seisauttavaan. Esikois-EP Ihmisen ihoihin julkaistiin lokakuussa 2021. Inti-Illimani -yhtyeestä tuttu Marcelo Coulon ja David Azán ovat menestyneitä ja tunnettuja chileläisiä muusikkoja. Nämä parhaat ystävykset ovat läheisiä erityisesti musiikillisten ja inhimillisten ihanteidensa ja arvojensa kautta. Tämä inspiroi heitä luomaan Coulon-Azan Trion. Kolmantena jäsenenä siihen kuuluu Patricio Martínez, joka ei tällä kertaa ole mukana esiintymässä.


Ystävykset Coulon ja Azán käyttävät aikaansa musikaaliseen työhön pitkäjänteisesti ja inspiroituvat hiljaisuudesta. He antavat lauluillaan lahjoja ja säestävät niillä ihmisiä, jotka haaveilevat paremmasta tulevaisuudesta – niin itseään, ystäviään, Chilen kansakuntaa kuin ketä tahansa missä päin maailmaa tahansa.

Suurella vakaumuksellaan he julistavat musiikin muuttavan sydämiä ja yhteiskuntia. 

Säveltäjä ja muusikko Marcelo Coulon kuului Huamarí-ryhmään, jonka kanssa hän esiintyi Chilessä 1970-luvun alussa. Santiago de Chilessä ryhmä soitti kuuluisassa Peña de los Parrassa. Hän äänitti Huamarín kanssa kaksi albumia: Chile y América ja Oratorio de los 
trabajadores.

Vuonna 1970 Coulon seurasi Inti-Illimania ja äänitti levyn Canto al programa. Elokuussa 1973 hän asui Pariisissa, kun Chilessä tapahtui sotilasvallankaappaus ja häntä kiellettiin palaamasta kotimaahansa. Vuonna 1978 hänestä tuli Italiassa maanpaossa asuvan Inti-Illimanin pysyvä jäsen. Hän on esiintynyt yhtyeen kanssa lukemattomia kertoja ja levyttänyt tähän mennessä yli 40 albumia. Vuonna 1988 Coulon ja muut Inti-Illimanin jäsenet palasivat lopulta Chileen elettyään 15 vuoden ajan maanpaossa.Muusikot Marcelo Coulon ja David Azan tarjoavat konsertissa puhuttelevan ohjelmiston maanpaossa olevien latinalaisamerikkalaisten ja chileläisten kirjailijoiden kappaleita uutena chileläisenä lauluna (la nueva canción chilena). Laulujen tekijöinä ovat muun muassa heidän ystävänsä Patricio MannsVíctor Jara ja Ángel Parra. Luonnollisesti kolmikko esittää myös omia sävellyksiään.

 

Esiintyjät:
Eeva Meret ja Inti-Illimanin alkuperäisjäsenten Coulon-Azán duo (CHI)
Konsertin juontaa Paleface

 

Liput: 31,2€

Kesto: 2h 50min (sis. väliajan)