Elokuussa kantaesityksensä saa Lady M! – immersiivinen ooppera

Kuvassa Lady M! -oopperan esiintyjät Laura Juvonen ja Joonas Orrain.

Elokuun 22. saa kantaesityksensä Lija Fischerin ja Joonas Orrainin käsikirjoittama immersiivinen ooppera Lady M! Teatteri Vapaa Vyöhykkeen ja Musiikkiteatteri Kapsäkin yhteistyössä toteuttama esitys yhdistää eri taiteenlajit – musiikin, tanssin, teatterin ja valo- ja äänitaiteen ainutlaatuiseksi elämykseksi.

Esityksen tarinassa keskiöön nousee Lady M. Kestääkö Lady Macbeth vallan ja valtaan pääsemisen vaatiman paineen? William Shakespearen Macbeth-näytelmään sekä Giuseppe Verdin samannimiseen oopperaan pohjaava esitys nähdään immersiivisen oopperan muodossa. Immersiivinen esitys mahdollistaa aivan uudenlaisen tavan kokea oopperaa. Esityksessä ei ole näyttämöä, eikä katsomoa, vaan koko esitystila on katsojien ja esiintyjien yhteinen maailma, jossa katsojat voivat kulkea vapaasti. Tämä mahdollistaa jokaiselle katsojalle uniikin oopperaelämyksen.

“Katsoja saa liikkua tilassa vapaasti, saa mennä lähelle esiintyjää tai kauemmas halutessaan. Esityksessä voi tutkia yksityiskohtia tai seurata esityksen muotoutumista tietystä kohdasta, kokonaisuutena. Koko Musiikkiteatteri Kapsäkki on katsojien ja esiintyjien yhteistä tilaa. Lady M! -oopperan ilmaisu ei ole sitä oopperaa, mihin olemme tottuneet. Mukana on liikettä ja tanssia, jota pääsee näkemään aivan uudella tavalla läheltä. Lady M! on enemmänkin kokonaisvaltainen elämys kuin esitys. Tällaista oopperaa Suomessa ei ole aiemmin koettu! “ – Lija Fischer käsikirjoittaja-ohjaaja

Teoksen taiteellisesta suunnittelusta vastaa Teatteri Vapaa Vyöhykkeen kokenut tiimi: ohjaaja-käsikirjoittaja Lija Fischer, jonka viimeisempiä töitä on suurta suosiota saavuttanut dramatisointi ja ohjaus Pienen hauen pyydystys Tampereen Työväen Teatterissa, skenografi Iida Ukkola, tuottaja/käsikirjoittaja Joonas Orrain, valosuunnittelija Lauri Lundahl sekä äänisuunnittelija Ville Leppilahti. Nuoren polven nousevat säveltäjät Leevi Räsänen ja Rolf Gustavson sovittavat ja säveltävät musiikin teokseen. Koreografina toimii Kaisa Niemi. Lady Macbethin ja Macbethin rooleissa nähdään valovoimaiset oopperalaulajat Laura Juvonen ja Joonas Orrain. Noitina sekä muissa esityksen hahmoissa nähdään monipuoliset tanssin ja fyysisen teatterin ammattilaiset Kaisa Niemi ja Teemu Tainio sekä näyttelijä Ville Seivo. 

 

Kantaesitys 22.8.2024 Musiikkiteatteri Kapsäkissä

Muut esitykset: 27.8.-3.9.2024

 

Lue lisää Lady M! -oopperasta täältä

Teatteri Vapaa Vyöhykkeen sivut