Helsinki Early Music Festival: Bacchus / Vin divin -barokkimusiikkia humaltuen

09.10.2021 19:00

OSTA LIPUT

Liput: 30 € / 20€ / 50 €

Kesto: 1 tunti (ei väliaikaa)

Lauantain ratoksi festivaali tarjoaa humalluttavan iltaman, jossa ranskalainen barokkimusiikki yhdistyy kotimaiseen viinin nautiskeluun. Illan isäntä Bacchus oli roomalaisten vastine kreikkalaiselle Dionysos-jumalalle, jonka vastuualueena olivat viininjuonti ja -viljelys, näyttämötaide, päihtymys ja hurmio. Barokin ranskalaisissa kantaateissa ja pastoraalioopperoissa Bacchus-hahmo usein edisti rakkauskiemuroita viinin myötävaikutuksella. Bacchus ja Amor olivat musiikkinumeroissa varsin erottamaton parivaljakko; tarvitseehan rakkaus kukoistaakseen hyvää juomaa ja ruokaa.

Konsertissa kuullaan otteita näistä viehkeistä viininjuonnin ylistyksistä, mutta myös materiaalia ranskalaisista ja suomalaisista kansanomaisista lauluista, joissa suhde Bacchukseen ja humalatilaan on hieman rosoisempi. Tunnetusti viininjuonti saattaa aiheuttaa hyvinkin vastakkaisia olotiloja raisusta juhlatunnelmasta ja onnesta melankoliaan ja nuokkumiseen. Konsertissa päästään näiden tunteiden äärelle musiikin keinoin. Lieneepä mahdollista nauttia samalla lasillinen Bacchuksen nektaria. Tämän jumalallisen mehun innoittamana Kaikki nerouteni leimahtaa, Tunnen hyvän viinin, Madrigaalien sekä kantaattien virtaavan. Suuri Quinault ja suuri Lully Pyyhkiytyvät mielestäni; Juomalauluissani On koko Corellin tuli…

Saillie-Bacchique d’un Poête-Musicien (Erään runoilija-muusikon Bacchus-sukkeluus) laulukirjasta Recueil d’airs sérieux et à boire de differents auteurs (1719)

ENCANTO HOUSE BAND BARITONI Jussi Lehtipuu

VIULU JA LIIDAUS Anthony Marini

CEMBALO JA LIIDAUS Marianna Henriksson