Huojuu elämän puu

Mustavalkoisessa kuvassa Huojuu elämän puu -esityksen esiintyjät.

26.03.2024 19:00

OSTA LIPUT

 
Huojuu elämän puu
 

Huojuu elämän puu on näyttämöteos ja konsertti, joka rakentuu runoista ja lauluista sodasta ja rauhasta 1940-luvulta nykyhetkeen.

Rauhan, sodan, väkivallan ja vapauden teemat kulkevat läpi esityksessä, joka nostaa runouden näkyväksi yhteiskunnalliseksi voimavaraksi.

Kulttuurilla on elintärkeä tehtävä kriisien, uhkien ja vihan ilmapiirissä. Vuoden 2022 alussa kirjailija Marja-Leena Mikkola ja muistitietotutkija, dosentti Ulla-Maija Peltonen pyysivät joukon taiteilijoita mukaan pohtimaan, onko sodan ja rauhan runoudella mahdollisuuksia tuoda ajattelun syvyyttä militarisoituvaan aikaan. Tästä kehkeytyi projekti, joka sai nimen Huojuu elämän puu Katri Valan runon mukaan. Työryhmän tapaamisten ja keskustelujen pohjalta syntyi taiteellinen kokonaisuus, joka mahdollistaa yhteisöllisen kokoontumisen runouden äärelle.

Huojuu elämän puu sisältää kahdenkymmenen suomalaisen runoilijan tuotantoa Katri Valasta ja Aale Tynnistä Bo Carpelaniin ja Lassi Sinkkoseen, Eeva-Liisa Mannerista ja Eila Kivikk´ahosta Olli Heikkoseen ja Niillas Holmbergiin. Runojen kieliä ovat suomi, ruotsi ja pohjoissaame. Runot on kirjoitettu kahdeksalla vuosikymmenellä, ja niiden tekijät edustavat eri sukupuolia, aatemaailmoja ja taidekäsityksiä.

Runous, muistitieto ja taide toimivat kulttuurisen muistin alustoina. Sodat ovat osa vaikeaa kulttuuriperintöä, josta emme saa vaieta. Sodan aikana tunteet ja kokemukset ylittävät kielirajat, ja monet etsivät väylää käsitellä omia tunteitaan sodan nyt riehuessa Ukrainassa ja ympäri maailmaa.

Konsertti juhlistaa kirjailija, suomentaja Marja-Leena Mikkolan merkkipäivää ja rikasta kirjallista uraa. Ensiesitys nähtiin Kajaanin Runoviikolla 6.7.2023.

 

Teoksen suunnittelu ja toteutus: Marja-Leena Mikkola, Ulla-Maija Peltonen ja työryhmä
Esiintyjät: näyttelijä Kristiina Halkola, näyttelijä-laulaja Vuokko Hovatta, näyttelijä-ohjaaja Jussi Lehtonen, musiikki- ja esitystaiteilija Teea Aarnio ja muusikko-säveltäjä Antti Kujanpää
Runojen säveltäjiä ja sovittajia ovat Kaj Chydenius, Eero Ojanen ja Anna-Mari Kähärä sekä Teea Aarnio ja Antti Kujanpää

Kuva: Iivari Mikkonen

 

Liput:  36€ / 32€
Kesto: 1 tunti 45 minuuttia (sis. väliajan) 
Kieli: suomi, ruotsi ja pohjoissaame.

 

Tutustu ohjelmistoomme