Minä kirjoitan, minä kirjoitan

08.03.2022 19:00

OSTA LIPUT

Liput: 32€/28€ 

Kesto: 2 h (sis. väliajan)

Esityksessä kuulemme runoja ja katkelmia Helvi Hämäläisen tuotannosta ja koemme tunnelmia Hämäläisen elämänvaiheista. Miten päätyi Helvin työnhakumatka Söderstömille? Miksi romaanin Lumous puhtaaksikirjoitus oli epäselvä? Illan edetessä tapaamme myös Helvin aikalaisia, kuten Saima Harmajan, Katri Valan ja Olavi Paavolaisen. Kuinka yh-äiti ehti kirjoittaa ja olla äiti? Kuinka korona vaikuttaa näytelmän valmistumiseen? Entä mikä oli tuberkuloosin vaikutus 30-luvun kulttuuripiireihin? Miten 30-luvulla tehtiin lähitapaamisia? Miten Säädyllinen murhenäytelmä syntyi? Entä jos Helvi ja Olavi olisivat ratkoneet ongelmansa? Mitä tapahtui Q-teatterin jatkoilla? Miten Helvi selvisi talvisodassa Helsingin pommituksista? Kuka temmeltää Härjänojan kammarissa? Pysyykö Hillevi Kilpeläinen kertojan roolissaan ja kuka on Minna?
 
 
 
***
 
 
Helvi Hämäläisen (1907-1998) kirjailijanura kesti yli kuusi vuosikymmentä, häneltä julkaistiin kymmeniä proosa- ja runoteoksia. Vuonna 1941 ilmestyneen Säädyllisen murhenäytelmän hahmoista oli osa tunnistettavissa sen ajan kulttuurihenkilöiksi mikä aiheutti näin ilmestyessään suuren kohun. 1960-luvun jälkeen Hämäläinen vietti kirjailijana parikymmentä vuotta hiljaiseloa. Vuonna 1987 hän sai Finlandia-palkinnon runokokoelmastaan Sukupolveni unta. Hän nousi julkisuuteen vielä 1990-luvulla, kun WSOY julkaisi Ritva Haavikon kirjoittamat ja toimittamat Helvi Hämäläisen elämäkerrat sekä päiväkirjat.
 
 
 
Hillevi Kilpeläinen on toiminut näyttelijänä mm. Q-teatterissa, Nälkäteatterissa sekä Rovaniemen Teatterissa. Hänet tunnetaan myös lausuntailloistaan. Näyttelijäntyön lisäksi Kilpeläinen on toiminut opettajana. Vuonna 1996 Hillevi Kilpeläinen pääsi vierailemaan Helvi Hämäläisen kodissa, jossa hän teki kirjailijasta haastattelun. Vuonna 2020 Kilpeläinen aloitti tämän Helvi Hämäläisestä kertovan näytelmän käsikirjoittamisen yhdessä Kristiina Kinnusen kanssa. Ensi-iltansa se saa Musiikkiteatteri Kapsäkissä 26.1.2022 klo 19. Esityksen on ohjannut Mikko Lammi.  
 
julistekuva: Matti Hietala