Piilolääkäri

Piilolääkäri on hippokraattinen näytelmä lääkärintyön arjen läpäisevästä tragikoomisuudesta ja raadollisuudesta.  Yhteiskuntamme viimeisten auktoriteettien asiantuntijuus rapisee googlen, keskustelupalstojen ja aktiivisten itsehoitojen myötä. Harva lääkäri haluaa paljastaa ammattiaan työn ulkopuolella. Naapurin märkäpaiseet, serkun ihottuma tai kuntosalin respan suoliston toiminta vaanivat vapaa-ajan kulmilla. ”Kolmasosalle oireista löytyy syy mutta hoito ei tepsi, kolmasosaan hoito tehoaa   mutta kukaan ei tiedä miksi ja kolmasosa paranee hoidosta huolimatta. Eikö se ole lääkärin normaalisaldo?”  

Piilolääkärin käsikirjoittaja Minna Lindgren tunnetaan sujuvasta kynänkäytöstään niin kirjailijana kuin libretistinä. Tämän kansainvälisestikin menestyneen humoristin viimeisin spektaakkeli on Suomen Kansallisoopperassa juuri ensi-iltansa saanut Covid fan tutte-ooppera.

Dramatisoinnista ja ohjauksesta vastaa Minna Koskela. Hän on tullut koko kansan tutuksi tv-sarjasta Kumman Kaa. Tänä vuonna hän esiintyy Aleksanterin Teatterin Luolanaisessa, jossa hän esittää kaikki roolit. Koskela on myös sovittanut näytelmän.

Esiintyjinä näemme Hanna Kailan, Lotta Kuusiston ja Marko Puron.

Hanna Kaila on helsinkiläinen freelance näyttelijä -laulaja. Hanna rakastaa musikaaleja, ja parhaillaan hänet voi bongata lavalla Piilolääkärin lisäksi Menopaussi-musikaalista Helsingissä ja Kinky Bootsista Tampereella.  Lotta Kuusisto on viimeisen kymmenen vuoden aikana ollut käynnistäjänä ja näyttelijänä useissa suomalaisen musiikkiteatterin kantaesitystuotannoissa. Viimeisimpinä Markus Leikolan kirjoittamat ja Tommi Lindellin säveltämät Suuri ja mahtava sekä Nykyisempi aika, Timo Parvelan kirjoittamat ja Iiro Rantalan säveltämät Maukka ja Väykkä -näytelmät sekä Putkiremontti-musiikkikomedia. Ohjaajan tuolilta käsin syntyi musikaali Ewa Wahlströmistä ja nautinnollista herkkua tarjoaa näytteleminen Martti Suosalon kanssa iltamakokonaisuudessa Neljä pientä annosta. Koronakeväänä 2020 syntyi Sanat ja sävel yhdessä muusikko Iiro Rantalan kanssa. Siinä runojen ja musiikin draama valottaa ihmiselämän vääjäämättömät käänteet. Musiikkiteatteri Kapsäkki Helsingissä on ollut tämän kaiken mahdollistavana kotinäyttämönä ja muukin Suomi on kierretty moneen kertaan. Myötä- ja vastapäivään. Marko Puro on säveltäjä,  pianisti ja laulaja, joka on niinikään ollut monessa Kapsäkin musiikkiteatteriesityksessä säveltäjänä ja esiintyjänä.

Musiikin ovat säveltäneet Jukka Nylund, Iiro Rantala ja Marko Puro. Puvuista ja lavastuksesta vastaa Riitta Röpelinen, valosuunnittelusta Tuittu Teivainen ja äänistä Anssi Tenhunen.

KUVAT: Sanna Breilin

Teoksen kesto 75 min (ei väliaikaa)


”Tiedätkö, mitä mä teen suurimman osan työajastani? Tuijotan sitä rantapalloa, joka pyörii siinä tietokoneen ruudulla.”