TUPA RYSKYI, PARRET PAUKKUI – SUOMEN KANSAN RIVOT RUNOT

ti 15.9. klo 20

Liput: 21,50€

OSTA LIPUT TÄSTÄ!
Lemmestä, halusta ja puutteesta, suoraan ja kaunistelematta – kuten esi-isämme ja kantaäitimme siitä puhuivat! Elias Lönnrotin ja lukuisten aikalaistensa runonkeruumatkoilla haavin tarttui  myös aimo kasa materiaalia, joka piilotettiin epäsiveellisyytensä vuoksi Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran arkistojen kätköihin.
Näyttelijät Eero Enqvist, Pinja Hahtola ja säveltäjä-muusikko Petra Lampinen ovat koonneet SKS:n arkistojen aarteista oivaltavan ja punat poskille kohottavan esityksen, jossa ääneen pääsevät niin Kalevalasta tutut hahmot kuin vallattomat sukuelimetkin.
Hauska, kaunis ja herättävä esitys juhlistaa sopivan räväkällä tavalla 180-vuotiasta Kanteletarta ja 185-vuotiasta Kalevalaa ja monipuolistaa kuvaamme kansanrunoudesta, niin kuin Suomen kansan seksuaalisuudestakin!Enqvist, Hahtola ja Lampinen ovat koonneet myös samannimisen kirjan, jonka WSOY julkaisi vuonna 2015. Tupa ryskyi- esitys on nähty useissa helsinkiläisissä teattereissa sekä kiertueella ympäri Suomea. Esitys tunnin mittainen ja keveällä otteella tutkailee suomalaisen kansallisrunouden unohdettuja säkeitä. Työryhmä palkittiin Turun kirjamessuilla 2015 Elsa Heporauta-palkinnolla Vuoden Kalevalaisesta teosta.

Lavalla: näyttelijät Eero Enqvist ja Pinja Hahtola sekä muusikko Petra Lampinen

”Ei ole pillu pahoista tehty, eikä aivan arvosista,
Tehty kuusta, tehty voista, silkasta sian lihasta,
Emäreikä enkelistä, kieli Kiesuksen lihasta.”

-⁠Elias Lönnrot 1828-