Wanhan krenatöörin kaipaus

Kuvassateksti wanhan krenatöörin kaipaus ja kuva miehestä flyygelin edessä.

24.05.2024 19:00

OSTA LIPUT

 

WANHAN KRENATÖÖRIN KAIPAUS

dramatisoitu seitsenosainen laulusarja

 

Ari-Matti Hedmanin käsikirjoittama seitsenosainen laulusarja Wanhan krenatöörin kaipaus kertoo ikääntyvän, Suomen sodan (1808-1809) veteraanin kaipuusta menehtynyttä vaimoaan ja kodista pois lähtenyttä lastaan kohtaan. Soturin muistot palaavat mieleen kauniina tuulahduksina, mutta myös sydäntä raastavana, loputtomana ikävänä.

Teoksen runot on laadittu runebergiläiseen tyyliin, mutta ovat kirjoittajansa omia tarinoita ja pohjaavat omiin kaipauksen tunteisiin, kun lapset ovat lentäneet pesästä ja nousseet omille siivilleen. Ikävä on niin kovin raskas taakka kantaa.

Kansallisrunoilijamme Johan Ludvig Runeberg kirjoitti Suomen sodan tapahtumista pääteoksensa Vänrikki Stoolin tarinat, jonka runossa numero 20 – Vänrikin markkinamuisto – mainitaan henkilönä myös Vanha krenatööri. Laulusarja Wanhan krenatöörin kaipaus ei tokikaan kerro tarinaa Runebergin kuvaamasta krenatööristä, mutta taiteellista vapautta käyttäen, voidaan kyseiseen henkilöhahmoon ajatella teoksessa viitattavan. Laulusarjan runot ja sävelet ovat uusia, mutta nostavat kunnioittavasti hattua Runebergin runoudelle ja uralle. Teos lainaa osia Vänrikki Stoolin tarinoista, Paavo Cajanderin suomennoksina. Jukka Nykäsen sävellys on enemmän kuin vain laulusarja: se kuljettaa kuulijan katkeamattomalle musiikilliselle matkalle halki vuosien. Musiikissa soi koko tunteiden kirjo sodan melskeestä avioliiton auvon romanttiseen hehkuun, ja lopulta yksinäisyyden unenomaisiin sointikuviin.

Esityksen alkuun teoksesta ovat kertomassa käsikirjoittaja-ohjaaja Ari-Matti Hedman sekä säveltäjä Jukka Nykänen. 

Runot, käsikirjoitus ja ohjaus: Ari-Matti Hedman
Sävellys: Jukka Nykänen
Laulu: Ilkka Hämäläinen
Piano: Henrik Wikström

 

Liput: 34€/29€

Kesto: n. 1h 15min (ei väliaikaa)

 

Tutustu ohjelmistoomme